Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kinderziektes door autismevrees

26 mei 2010 Door de redactie Geen reacties

De Britse arts Andrew Wakefield is uit de medische stand gezet omdat hij het aanzien van de beroepsgroep heeft geschaad. De arts suggereerde in 1998 dat er een verband zou bestaan tussen de inenting tegen kinderziektes en het ontstaan van autisme.

Duizenden ouders lieten als gevolg van zijn bewering hun baby niet inenten, waardoor opeens veel meer kinderen de mazelen en de bof kregen. Het onderzoek waarop Wakefield zijn bewering baseerde, was zeer omstreden. Het betrof maar elf kinderen, en die waren allemaal aangeleverd door letselschade-advocaten. Wakefield is het niet eens met zijn uitzetting, en gaat in beroep.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (Who) is er in Afrikaanse, Aziatische en sommige Europese landen een sterke stijging van het aantal kinderen dat de mazelen krijgt, als direct gevolg van een lagere vaccinatiegraad. Een Who-woordvoerder vreest dat het aantal sterfgevallen als gevolg van de mazelen de komende jaren sterk zal toenemen. De stijging van het aantal mazelengevallen in Europese landen is een direct gevolg van het onjuiste verband dat is gelegd tussen de inentingen en autisme.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!

Abonneren