Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kindergebaren-app wint Gehandicaptenzorgprijs

12 november 2018 Door de redactie Geen reacties

De KinderGebaren-app, waarin 200 gebaren door en voor kinderen zijn samengebracht, heeft de Gehandicaptenzorgprijs 2018 gewonnen. Juryvoorzitter Martin Boekholdt reikte de prijs uit op de Kennismarkt in Utrecht. Evelien Dirks nam de prijs, waaraan een geldbedrag van 10.000 euro is verbonden, in ontvangst. Zij promoveerde een paar weken geleden ook op onderzoek naar gehoorverlies bij peuters aan de Universiteit Leiden

De Gehandicaptenzorgprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan praktische innovaties die de kwaliteit van leven van cliënten verbeteren. Uit ongeveer 25 inzendingen werden eerder 10 genomineerden gekozen. Daaruit bleven na een pitch voor de jury en ervaringsdeskundigen nog drie technologische innovaties over. De kindergebaren-app werd daaruit als beste innovatie verkozen.

De app is ontwikkeld door de vader van een doof jongetje en de NSDSK en is gratis beschikbaar
 via Google Play Store en de App Store. Dove en horende kinderen kunnen met de app spelenderwijs gebaren leren, aan de hand van voorbeeldfilmpjes van dove, slechthorende en horende kinderen van 5 tot 11 jaar.

De app signaLEREN en het digitaal programma voor psycho-educatie ‘Ziejewel’ waren de andere twee genomineerden en wonnen de aanmoedingsprijs van 2.500 euro. De app signaLEREN van Koraal Groep is ontwikkeld voor jeugdigen met gedrag- en/of emotionele problemen om spanning te reguleren. Ziejewel is een online tool voor slechtziende kinderen in het reguliere onderwijs van Bartiméus.


Kennisplein
Op de Kennismarkt in Utrecht werd ook de nieuwe website van het Kennisplein Gehandicaptensector gepresenteerd. Naast een verbeterde zoekfunctie en mogelijkheden om informatie en kennis te halen, draait het Kennisplein ook om ervaringen en kennis delen. Met de campagne #ikbenhetkennisplein wil Vilans begeleiders oproepen om mee te doen en zich te laten zien op het kennisplein. Zie voor meer informatie de vernieuwde website van het Kennisplein.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!