Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kinderen snoezelen in Afrikaanse sfeer

21 februari 2014 Door de redactie Geen reacties

Kinderen met een verstandelijke beperking in de instelling L'Oiseau Bleu in Antheit (België) snoezelen sinds kort in Afrikaanse sfeer. Het hart van de nieuwe snoezelruimte bestaat uit een prachtige ronde hut, die de kinderen diepe geborgenheid biedt, maar ook prikkelt om binnen te kijken. Snoezelspecialist Barry Emons realiseerde het project. De visie van Andreas Fröhlich (basale stimulatie) vormde de basis en inspiratie voor de bijzondere ruimte bij L'Oiseau Bleu. In overleg met Guy van Damme van de firma Barry Emons kwamen zij tot het ontwerp van de nieuwe ruimte.

De ruimte bestaat uit 3 delen. Het hart wordt gevormd door de Afrikaanse hut. De hut biedt diepe geborgenheid maar prikkelt tegelijkertijd door de vorm, entree en inhoud mensen om binnen te kijken.

In het tweede deel kunnen de kinderen 'snuffelen', dat samen met doezelen een onderdeel is van snoezelen. Dit snuffelgedeelte is een donkere ruimte, met vele Uv-lichtelementen die de kinderen visueel stimuleren. De rest van de ruimte is voor relaxatie, en ingericht vanuit een belevingsgerichte visie met ontspannende elementen.

De link tussen visie en snoezelmateriaal is typerend voor Barry Emons, inmiddels 30 jaar specialist in het inrichten van snoezelruimtes en mobiele snoezelkarren. Op de foto een impressie van de snoezelruimte in L'Oiseau Bleu.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!