Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kinderen met autisme slapen slecht

3 oktober 2013 Door de redactie Geen reacties

Kinderen met autisme slapen vrijwel hun hele jeugd slechter dan leeftijdgenoten. Ze slapen gemiddeld korter, en ze worden 's nachts vaker wakker. De slaapstoornissen duren tot ver in hun puberteit. Volgens onderzoekers beïnvloedt de slechte slaap het leervermogen en het gedrag van de kinderen. Die zouden er baat bij kunnen hebben als hun slaapprobleem wordt aangepakt.

De onderzoekers (van de universiteit van Bristol) baseren hun conclusies op langjarig onderzoek onder 14.000 kinderen die in 1991 en 192 in Zuidwest-Engeland zijn geboren. Hun ouders werden jaarlijks ondervraagd over het slaappatroon vanaf dat het kind een half jaar oud was. De wetenschappers onderzochten toen de kinderen 7 jaar waren, ook hun sociale en communicatieve vaardigheden en hun intelligentie. 68 van de 14.000 kinderen hadden op 11-jarige leeftijd de diagnose een aan autisme verwante stoornis gekregen: 30 klassiek autisme, 15 atypisch autisme, en 23 het syndroom van Asperger.

Pubers
Uit de ondervragingen bleek dat kinderen met autistische trekken vóór zij 30 maanden waren, geen afwijkend slaappatroon hadden. Maar daarna begon de slaaptijd van kinderen met en zonder autisme erg uiteen te lopen, tot gemiddeld 43 minuten verschil aan het begin van de puberteit. Hoewel dat verschil daarna minder werd, sliepen autistische pubers gemiddeld 20 minuten per nacht korter dan hun leeftijdgenoten. Die kortere tijd werd vrijwel volledig veroorzaakt doordat de kinderen 's nachts vaak wakker werden en bleven.

Slaaphormoon
Vanaf 2,5 jaar werden kinderen met autisme 's nachts minstens drie keer vaker wakker dan kinderen zonder de ontwikkelingsstoornis. De onderzoekers veronderstellen dat sommige kinderen minder van het slaaphormoon melatonine produceren. Onduidelijk is welk effect de kortere slaaptijd heeft op de ontwikkeling van de kinderen. Andere onderzoekers vermoeden dat gebrek aan slaap de ontwikkeling van de hersens verstoort. Als dat zo is, zeggen de onderzoekers uit Bristol, dan zouden kinderen met autisme al flink profijt kunnen hebben van elke nacht een iets langere slaaptijd

Het artikel is te vinden op de site van Achives of disease in childhood

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!