Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kind van verstandelijk beperkte moeder: ‘Ik had er niet moeten zijn’

14 december 2015 Door de redactie Geen reacties

'Ik ben blij dat ik er ben, maar ik vind dat ik er niet op deze manier had moeten komen'. Dat zei illustrator Iris de Groot donderdag bij Eo-radioprogramma Dit is de Dag. Ze maakte een stripboek over haar jeugd met een verstandelijk beperkte moeder.

Iris de Groot presenteerde 12 december in Groningen haar stripalbum, waarvan de eerste oplage inmiddels is uitverkocht. Niet alleen voor haar stripboek, ook voor haar verhaal over haar jeugd is veel belangstelling. In radioprogramma Dit is de dag vertelde ze uitgebreid over de schrijnende situaties die ze meemaakte als kind en het dilemma van de kinderwens van mensen met een verstandelijk beperking.

Het standpunt van Iris is stevig: “Ik vind niet dat je het iemand aan kan doen om geboren te worden uit een moeder met een verstandelijke beperking.”

In haar stripboek geeft ze diverse schrijnende voorbeelden van de verwaarlozing. “Ik was eenzaam. Ik had vieze kleren en mijn haar zat in de war. Ik werd gepest op school omdat ik stonk”, vertelt Iris. Omdat haar moeder haar niet kon voorlezen bij het naar bed gaan ging ze als achtjarige zelf haar moeder maar voorlezen.

Prijs
Voor haar strip-project ‘Mama’? over het opgroeien met een verstandelijk beperkte ouder won ze december 2014 het Hendrik de Vriesstipendium. Dankzij deze aanmoedingsprijs voor kunstenaars en het bijbehorende geldbedrag van 6000 euro kon ze haar stripboek maken.

Iris wil met haar stripboek een stem geven aan kinderen die opgroeien met verstandelijk beperkte ouders. Ze vindt dat die stem nog te weinig gehoord wordt in het maatschappelijk debat over het krijgen van kinderen door verstandelijk beperkten.

Mamma? Een jeugd met een verstandelijk beperkte ouder. Uitgegeven in eigen beheer, prijs € 20. Meer informatie over 'Mamma?' is te vinden op www.idegro.nl.

Lees meer over de begeleiding van kinderen van ouders met een verstandelijek beperking in eerdere Klik-artikelen hierover:

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!