Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kijktip: Zie mij doen

2 januari 2019 Door de redactie Geen reacties

'Je mag wel kijken, maar staren? Liever niet'. Hoe kijken mensen met een verstandelijke beperking naar zichzelf en naar ons? En hoe kijken wij naar hen? Daarover gaat de documentaire Zie mij doen van Klara van Es, te zien op woensdag 2 januari om 22.45 uur op NPO 2. De Belgische regisseur Klara van Es liep drie jaar lang rond als vrijwilliger in Monnikenheide, een plek waar mensen met zware verstandelijke en fysieke beperkingen wonen. Het laatste jaar startte ze met het filmen van zes bewoners.

Quan, Jessica, Sofie, Mathias, Sam en Nadine laten de kijker in toe in hun dagelijks leven, de wereld van leven met een verstandelijke beperking. Waar Jessica niet goed weet hoe ze paardrijden, werk én een relatie moet combineren, ziet Quan door zijn fysieke beperking geen mogelijkheid om kerst met zijn familie in China door te brengen.

Hun gevoelens, humeuren en de problemen waar zij mee te maken hebben worden op een observerende, maar hartverwarmende manier in zwart-wit beeld gebracht. Al met al blijken ze toch niet zo 'beperkt' te zijn.

KRO-NCRV 2Doc: ZIE MIJ DOEN, woensdag 2 januari, 22.45 uur op NPO 2 en erna terug te kijken via de website van NPO.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!