Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kijksluiter verkozen tot beste gezondheidsapp voor iedereen

1 februari 2017 Door de redactie Geen reacties

De app Kijksluiter is tijdens het symposium ‘Op weg naar eHealth voor iedereen’ op 26 januari verkozen tot de beste zorg- of gezondheidsapp voor iedereen. Het digitale hulpmiddel bestaat uit ruim duizend films in begrijpelijke taal over hoe medicijnen werken en is daarmee een laagdrempelige variant op de bijsluiters van medicijnen.

De jury, bestaande uit specialisten van verschillende zorgorganisaties en (voormalig) laaggeletterden, koos uit vijftig inzendingen de Kijksluiter als beste idee voor een app die begrijpelijk en toegankelijk is voor iedereen. Dus ook voor laaggeletterden.

De jury bekeek of de ideeën voldoen aan een aantal criteria. Zo moest de app:

  • inclusief zijn, dus voor iedereen geschikt
  • een handelingsperspectief bevatten
  • verbinding hebben met (preventie en) zorg
  • binnen een jaar te realiseren zijn
  • een herkenbaar probleem kunnen adresseren, waar veel mensen mee te maken hebben
  • een oplossing bieden voor het probleem.


Kijksluiter
bestaat uit een bibliotheek van meer dan duizend korte animatievideo’s die in begrijpelijke taal uitleggen wat een bepaald medicijn doet, voor wie het bedoeld is, hoe het gebruikt moet worden en wat de bijwerkingen zijn. Het is inhoudelijk gebaseerd op de officiële bijsluiter bij een medicijn, maar vervangt deze niet. Binnenkort telt de bibliotheek zo’n vijfduizend filmpjes en is de app beschikbaar in vier talen: Nederlands, Engels, Turks en Arabisch. Dat is nog maar het begin.


Plezierig
Maar liefst 11 miljoen mensen gebruiken regelmatig medicijnen en daarbij gaat het in 30-40 procent van de gevallen niet goed. Kijksluiter probeert mensen op een laagdrempelige en plezierige manier te bereiken en de belangrijkste informatie van de bijsluiter van een medicijn goed over te dragen aan iedereen.

Monica van Berkum, directeur van Stichting Pharos: “Goed medicijngebruik is bij laaggeletterden een extra groot probleem. Kijksluiter kan met haar grote bereik daar veel aan verbeteren. Het is daarom goed dat Kijksluiter deze prijs gewonnen heeft.”


Animaties
De animatievideo’s zijn ontwikkeld door Zorganimaties. Het bedrijf past de app aan voor laaggeletterden met iconen op maat, zorgt voor ondertiteling voor doven en slechthorenden en biedt het in diverse talen aan voor mensen die de Nederlandse taal niet beheersen.

Kijksluiter kreeg als winnaar een cheque van 10.000 euro voor de verdere ontwikkeling van de app. De prijsvraag voor de beste zorg- of gezondheidsapp is mogelijk gemaakt door: VWS, Pharos, GGD GHOR Nederland en TNO.

Het symposium ‘Op weg naar eHealth voor iedereen’ was onderdeel van de ehealthweek 2017, die gehouden werd van 21 t/m 27 januari.

Bekijk
een video-uitleg van de Kijksluiter.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!