Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kijken naar zuurstofgebrek

24 maart 2010 Door de redactie Geen reacties

Kinderartsen kunnen bij te vroeg geboren baby's met infrarood licht het zuurstofgehalte in de hersenen in de gaten houden. Daardoor kunnen zij tijdig ingrijpen bij zuurstofgebrek, en mogelijk hersenschade voorkomen.

Dat schrijft kinderarts Petra Lemmers van het Universitair medisch centrum Utrecht in haar proefschrift. Als niet op tijd wordt ingegrepen bij zuurstofgebrek, kunnen de hersenen beschadigd raken. De helft van alle te vroeg geboren kinderen krijgt later ontwikkelingsproblemen, vaak als gevolg van hersenschade door zuurstofgebrek rond de geboorte.

Lemmers gebruikt nabij-infraroodspectroscopie: een sensor op het hoofdje van de baby meet aan de hand van infrarood licht het zuurstofgehalte in de hersenen. Tot nu toe gebeurde dat met een bandje aan de hand of voet.

Volgens Lemmers is het voordeel dat nu de meting rechtstreeks in de hersenen gebeurt, de plaats waar zuurstoftekort het schadelijkst is. Artsen kunnen direct ingrijpen en bijvoorbeeld de bloeddruk verhogen of de beademing aanpassen. Lemmers verwacht dat de zuurstofmeting van hersenweefsel standaard wordt bij zieke pasgeborenen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!

Abonneren