Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kijken bij instellingen waar gedragsproblemen cliënten uitblijven

11 september 2013 Door de redactie Geen reacties

Teams van organisaties laten op 21 november op een 'werkdag' van het Centrum voor Consultatie en Expertise (Cce) zien hoe hun instelling de zorg zo heeft georganiseerd dat gedragsproblemen bij cliënten uitblijven. Betrokkenheid van de hele organisatie werkt het beste bij het ontstaan én het voorkomen van probleemgedrag, zo blijkt uit consultaties van het Cce. De dag is dan ook bedoeld voor medewerkers uit één zelfde organisatie, van verschillende functies en afdelingen.

Bepaalde gedragsproblemen van cliënten die langdurig zorg nodig hebben kun je voorkomen door de juiste omgeving of context te organiseren, aldus het Cce in een bericht over de werkdag die 'Kijken in de context' heet. "Dat vraagt om betrokkenheid van medewerkers binnen de hele organisatie, uit alle disciplines en van laag tot hoog. Denk bij de context aan de visie van de organisatie, besturingsconcepten, leiderschap, cultuur, financiën, huisvesting, positie van gedragskundigen, ondersteuning van personeel, etcetera."

Teams krijgen een kijkje in de keuken van een andere organisaties, waarvan medewerkers laten zien hoe hun instelling de context van cliënten zo heeft georganiseerd dat gedragsproblemen worden beperkt of uitblijven. Bij iedere organisatie zijn andere aspecten doorslaggevend. Ook is er ruimte voor reflectie, vragen en feedback.

Lees meer op de website van het Cce.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!