Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kiezers met beperking in de stemming brengen voor verkiezingen

5 september 2012 Door de redactie Geen reacties

De ’s Heeren loo zorggroep is verschillende projecten begonnen om cliënten ‘in de stemming’ te brengen voor de verkiezingen.  Aan het project ‘Kom in de stemming’ doen zowel medewerkers als cliënten mee. De organisatie begeleidt cliënten bij hun stemmogelijkheden, en bij het verkiezingsproces. En er worden in de aanloop naar 12 september allerlei activiteiten georganiseerd om cliënten meer regie te geven bij het uitoefenen van hun stemrecht. Daar zijn ook ouders, begeleiders, werkgevers en vrijwilligers bij betrokken.Foto Lissy Kalisvaart/ProDemos

’s Heeren Loo stimuleert medewerkers en cliënten om het gesprek met elkaar aan te gaan. Medewerkers hebben een speciale training kunnen volgen en hebben de beschikking over  voorlichtingsmateriaal over de landelijke verkiezingen en over hoe stemmen in zijn werk gaat. Op sommige terreinen van ’s Heeren loo zijn stemlokalen ingericht.  

Film
Twee cliënten hebben een filmpje gemaakt waarin ze uitleggen hoe je moet stemmen tijdens de tweede kamer verkiezingen. De hoofdrolspeler Bram (63 jaar en voorzitter van de landelijke cliëntenraad van ’s Heeren Loo):”Door dit project weet ik dat wij als kiezers eigenlijk de baas van Nederland zijn”. Cameraman Bryan (21 jaar) keek zijn ogen uit toen hij in het hart van de democratie, de Tweede kamer mocht rondkijken. Samen interviewden zij verschillende kopstukken uit de Haagse en regionale politiek.

Politiek café
’s Heeren Loo ontwikkelde samen met cliënten pictogrammen om de verkiezingen en het stemproces uit te beelden. Daarnaast worden op allerlei terreinen politieke cafés opgezet. Hierin gaan plaatselijke vertegenwoordigers van de grote landelijke politieke partijen met cliënten in gesprek. Donderdagavond 6 september wordt in het Kruispunt, Pianolaan 2 2201 ZL te Noordwijk zo’n politiek café gehouden. Een mooie gelegenheid voor gemeente en zorg om kennis te maken met elkaar, met de overstap van Awbz naar Wmo in het vooruitzicht.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!