Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kennisnetwerk voor digitale ontwikkeling mensen met licht verstandelijke beperking

6 juli 2017 Door de redactie Geen reacties

Door de samenwerking die zorgverleners Ambiq, Asvz en Reik zijn aangegaan met e-health platform Jouw Omgeving is het nieuwe expertisenetwerk E-health Lichte Verstandelijke Beperking ontstaan, kortweg expertisenetwerk E-Lvb. Het doel: gezamenlijk optrekken in de digitale ontwikkeling van mensen met een lvb.

De partijen kenden al een informele samenwerking rondom het platform Jouw Omgeving. Dit online hulpplatform helpt cliënten de hulp te krijgen waar en wanneer zij dat willen, is te lezen in een eerdere Klik-reportage. Bij de samenwerking rond Jouw Omgeving is er een gedeeld doel: hulpverlening zo goed mogelijk laten aansluiten bij de doelgroep.

Bij het nieuwe expertisenetwerk zijn cliënten ook nauw betrokken bij de ontwikkeling. De thema’s zelfbeeld en seksualiteit hoog in de prioriteitenlijst. Het expertisenetwerk E-Lvb wil daar toegankelijke online programma’s en hulpmiddelen voor ontwikkelen.


Voordelen
De samenwerkingsovereenkomst, gesloten voor een periode van drie jaar, heeft een aantal voordelen:

  • Er is financieel meer mogelijk
  • Betere benutting van tijd, expertise en energie
  • Gezamenlijk projectaanvragen doen.


“Het voorkomt dat we het wiel steeds opnieuw uitvinden,” zegt mede-oprichter van Jouw Omgeving Robbert Slotman. Hij benadrukt dat het niet bij Ambiq, Asvz en Reik hoeft te blijven. “Andere partijen zijn meer dan welkom om aan te haken. De producten en diensten willen we ook breder beschikbaar voor de hele sector maken.


Bordspel en app
Zorgorganisatie Reik won overigens eind juni samen met Asvz en Jouw Omgeving de Mediawijzer Challenge 2017, voor het spel Digimant: een bordspel in combinatie met een mobiele app voor jongeren met een lichte verstandelijke beperking. Het bordspel is bedoeld voor zorggroepen en speciaal onderwijs. Cliënten en begeleiders spelen samen om zo spelenderwijs de dialoog aan te gaan over mediagebruik. De spelers krijgen video’s, vragen en opdrachten om mediawijzer te worden.  |

Lees een eerder Klik-artikel over Jouw Omgeving:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!