Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kennisbank helpt meervoudig gehandicapten in beweging

4 november 2013 Door de redactie Geen reacties

Wie wil weten hoe hij ernstig meervoudig gehandicapte mensen aan het bewegen krijgt, kan sinds 4 november terecht bij de nieuwe kenniscollectie 'Bewegen is gezond' op de website van Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. De collectie bevat een instrument om de fitheid en gezondheid van cliënten met ernstige verstandelijke en zintuigelijke beperkingen te meten en te verbeteren en een beweegprogramma voor deze doelgroep.

Op de nieuwe site zijn allerlei feiten, voorbeelden hulpmiddelen en kennis over de doelgroep te vinden, zodat professionals zich geïnspireerd en toegerust voelen om hun eigen cliënten in beweging te krijgen en binnen hun instelling een stevig beweegbeleid op te zetten.

De kenniscollectie is te vinden op www.visio.org/bewegen-is-gezond.

Gezondheidsproblemen
Doordat het voor mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke en visuele beperking meestal erg moeilijk is om voldoende beweging te nemen en te krijgen, lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Mensen die voldoende bewegen zijn en voelen zich fitter, en worden gezonder. De kwaliteit van hun leven neemt toe.

Leefstijl
Visio is al jaren actief bezig om cliënten tot een gezonde leefstijl te bewegen. Dat resulteerde in 2011 in een bijzonder lectoraat in aan de Hanzehogeschool Groningen. Lector Aly Waninge ontwikkelde daar het programma 'Bewegen naar Gezondheid,' samen met mensen uit de praktijk van Visio de Brink en studenten van de Hanzehogeschool.

Fitheidstest
Het programma "Bewegen naar gezondheid" is een vervolg op de fitheidstest die Aly Waninge ontwikkelde voor haar promotieonderzoek. Programma en basistest zijn nu op de Visio-website onder 'Bewegen is gezond' beschikbaar voor fysiotherapeuten, diëtisten, bewegingsagogen en persoonlijk begeleiders.

Bekijk een promotiefilmje van Visio van Bewegen is gezond.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!