Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kennis over niet-aangeboren hersenletsel gebundeld

16 april 2013 Door de redactie Geen reacties

Voor professionals is onlangs een nieuw kennisplein over niet aangeboren hersenletsel (nah) geopend. Het is een digitale plek waar professionals goede voorbeelden (good practices), actuele informatie en collega's in het land kunnen vinden.

Op www.kennispleinNAH.nl zijn nu al ruim 80 good practices uit het hele land te vinden, allemaal aangedragen door nah-professionals. "Dat is het idee achter het Kennisplein na", vertelt Marjan Hurkmans van Vilans. "Gebruik maken van bestaande kennis. Wat voor de een voor de hand ligt, kan voor een ander een eyeopener zijn."

Regio's
Elk jaar lopen 100.000 mensen hersenletsel op door een ongeluk of ziekte. Het leven wordt voor hen daarna nooit meer hetzelfde. Bij de zorg en behandeling van mensen met niet aangeboren hersenletsel en hun familie zijn diverse sectoren en specialismen betrokken. Dat vraagt om een goede afstemming tussen de verschillende ketens en professionals. Veel regio's hebben dat goed in orde. Alleen blijft die kennis vaak binnen de regio. Het Kennisplein nah is bedoeld om kennis landelijk te delen, met als doel de zorg voor mensen met nah verder verbeteren.

De Regionale advies- en informatiepunten nah zijn nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het Kennisplein nah.

Kennis delen
Je kunt op het nieuwe kennisplein zoeken op doelgroep, zorgfase en bouwstenen die noodzakelijk zijn voor cliëntgerichte en samenhangende zorg. Ook kunnen professionals met elkaar in contact komen door de zogenoemde kennisprofielen. In dit persoonlijk profiel kan men contactgegevens, expertise en eigen ervaringen met de zorg voor nah vermelden.

Volgens Vilans valt of staat het succes van het plein met het actief delen van kennis. Iedereen kan een goed voorbeeld, blog of ervaringsverhaal insturen. Voordat het bericht op de site komt, wordt het beoordeeld door de redactie. Geïnteresseerden kunnen ook een netwerk opstarten en zich abonneren op een nieuwsbrief.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!