Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kennis over gezondheid van mensen met verstandelijke beperking

15 juli 2022 Door de redactie Geen reacties

Wat zijn de actuele inzichten over veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking? Dit kwam aan bod tijdens de Masterclass Gehandicaptenzorg op 5 juli in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. Ook werd er een nieuwe mini-documentaire over dementie bij downsyndroom vertoond.

De Masterclass Gehandicaptenzorg kwam tot stand vanuit Hart voor Zorg in samenwerking met dr. Alain Dekker (op de foto), werkzaam als docent-onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen/UMCG en hoofd van de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) van de Friese zorgorganisatie Alliade. Op het congres werden de laatste inzichten gedeeld die voortkomen uit verschillende onderzoeken in de praktijk.

Gezondheid bevorderen kan beter
Tijdens de plenaire bijeenkomst in de ochtend werd duidelijk dat de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking vaak nogal wat te wensen over laat. Veel gezondheidsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking, zoals slikproblemen, dementie en slaapapneu, worden over het hoofd gezien.

Daarnaast wordt er nog te weinig aan gezondheidsbevordering gedaan. Zo voldoet slechts 9% van de mensen met een verstandelijke beperking aan de bewegingsrichtlijnen. En die 9% is waarschijnlijk ook nog een overschatting, zo blogde bewegingswetenschapper Marielle Tromp eerder).

Wat dat betekent voor de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking was een van de onderwerpen van het congres. Onderzoeksresultaten liegen er niet om: mensen met een verstandelijke beperking worden weliswaar ouder, maar zijn ook ongezonder. Ze gaan onnodig vroegtijdig dood ten gevolge van hun niet op tijd gediagnosticeerde ziekten en ongezonde leefstijl. Hun omgeving, de zorgorganisatie waar ze verblijven, hun begeleiders en hun verwanten, zouden hierin een actievere rol kunnen spelen.

Downsyndroom
Op het congres werd ook aandacht besteed aan het signaleren van dementie bij mensen met het downsyndroom, het inzetten van een laagdrempelig instrument om slaapapneu vast te stellen, het verbeteren van de communicatie met mensen met het downsyndroom en het screenen van voedings- en slikproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking.

opname_minidocumentaire_dagbesteding_down_en_dementie.jpeg

Ook werd er een nieuwe minidocumentaire vertoond over dementie bij mensen met het downsyndroom, die werd gepubliceerd en gemaakt door studenten van het Honours College van de Rijksuniversiteit Groningen. Iedere lichting Honours-studenten die het keuzevak Down & Alzheimer volgt, sluit dit af met het maken van een minidocumentaire. Op YouTube staan alle documentaires over dementie en downsyndroom die tot nu toe zijn gemaakt.  |

Op de website van Hart voor Zorg () zijn binnenkort de webinars van dit congres terug te kijken. Lees meer over de onderzoeksresultaten in deze Klik-artikelen:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!