Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kennis over agressie bij mensen met een verstandelijke beperking

3 mei 2016 Tjitske Gijzen Geen reacties

Agressie is bij mensen met een verstandelijke beperking niet wat het lijkt. Interessanter is te kijken waar dit gedrag vandaan komt, en dat doen we dan ook uitgebreid in de ervaringsverhalen in de nieuwe Klik kennispocket Verstandelijke beperking & Agressie. In de bundel vertellen begeleiders hoe ze problematisch gedrag voorkomen bij mensen met een licht verstandelijke beperking en met ernstige beperkingen.

Als je meer kennis hebt van hoe stress ontstaat, wat dit doet met jou en je cliënt, heb je al veel gewonnen in de zorg voor mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag. In de Klik kennispocket lees je daarom uitgebreid over jouw rol als begeleider, en over de aanjagers van agressie bij mensen met een verstandelijke beperking.

Deze kennis in combinatie met een warm contact en goed kijken naar wat iemand nodig heeft, prettig vindt of juist vervelend, helpt problematisch gedrag voorkomen. Zo vertellen begeleiders hoe ze dit doen bij mensen met een licht verstandelijke beperking en bij mensen met ernstige beperkingen en moeilijk verstaanbaar gedrag. Of hoe bijvoorbeeld een andere indeling in de woning meer rust en ruimte bracht.

Ook is er aandacht voor nieuwe technologieën die helpen vroege signalen van spanningsopbouw bij cliënten te herkennen, of ze daar zelf bewust van te laten worden. Uiteindelijk gaat het om anders leren kijken naar de noodkreet van cliënten, waarvoor je achterin deze uitgave ook nog een aantal verwijzingen naar relevante literatuur of methodes vindt.

Bestel de Klik kennispocket Verstandelijke beperking & Agressie. Wil je je verder verdiepen in het onderwerp, dan is er in de Klik kennispocket Eigen invloed ook veel relevante informatie te vinden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!