Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kennis delen over ict voor verstandelijk gehandicapten

20 augustus 2014 Door de redactie Geen reacties

Onderzoeksinstituut Tno geeft 9 september in een workshop uitleg over een project waarbij ze onderzoeken hoe je audiovisuele informatie voor mensen met een verstandelijke beperking toegankelijk kunt maken. Dit project Kan Ik Nu Goed (King) is ontwikkeld in samenwerking met zorgorganisatie Siza en publieke omroep Ntr.

Siza wil dat haar cliënten met een zo groot mogelijke zelfstandigheid kunnen leven en kunnen deelnemen aan de informatiemaatschappij, ook wel e-inclusion genoemd. De Ntr beschikt over een grote hoeveelheid audiovisuele content die zij op een veilige en eenvoudige manier voor iedereen in Nederland beschikbaar wil stellen, ook mensen met een verstandelijke beperking.

In het project King is een richtlijn ontwikkeld voor het ontwerpen van ict-toepassingen (interfaces) die mensen met een verstandelijke beperking toegang bieden tot grote hoeveelheden audiovisueel materiaal. De ontwerprichtlijn is een eerste stap, uiteindelijk moet er een ict-oplossing komen die

  • begrijpt/leert wat de bedoeling is van de gebruiker,
  • rekening houdt met zijn of haar vaardigheden, context en voorkeur,
  • beperkingen compenseert en aansluit bij de wél aanwezige vaardigheden van de gebruikers,
  • zelfstandig gebruik van de toepassing stimuleert.

In de workshop 'Inclusive Design: ontwikkelen van ICT voor en met mensen met een verstandelijke beperking ' wil Tno de kennis delen uit bovenstaand project: "Ontwerpen van gebruikersinterfaces voor cognitieve diversiteit: Toegang tot audiovisuele content voor gebruikers met een verstandelijke beperking". Ook kunnen deelnemers onderling kennis uitwisselen, en meedenken over het verder uitbouwen en toepassen van deze kennis.

De workshop is op 9 september bij Tno in Soesterberg. Inschrijven is mogelijk tot 31 augustus.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!