Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kanzklas voor kinderen met beperking krijgt onderwijserkenning

19 oktober 2017 Door de redactie Geen reacties

Bij de Montessorischool Heerhugowaard kunnen sinds september 2015 kinderen met een (meervoudige) beperking naar ontwikkelingsgerichte dagopvang of leergroep: de Kanzklas. In Nederland zijn inmiddels zo’n twintig van deze bijzondere schoolklassen in een reguliere school. De Kanzklas is echter de eerste die een officiële onderwijserkenning heeft gekregen, waardoor de kinderen nu leerplichtig zijn.

Het betekent dat de Kanzklas vanuit onderwijsgeld wordt betaald. Hierdoor hoeven ouders van een kind met een (meervoudige) beperking dat niet meer van hun zorgbudget te doen, waardoor ze geld overhouden dat ze aan daadwerkelijke zorg kunnen besteden. Voor de ouders is het daarnaast ook fijn dat ze hun kind formeel in kunnen schrijven op een gewone basisschool in de wijk.

Marieke Bol en Christiaan Kwint zijn de initiatiefnemers van
Stichting Kanz, een kleine zorgaanbieder die zich al jaren inzet voor kinderen met een (meervoudige) beperking. De stichting streeft naar een inclusieve samenleving en organiseert onder meer logeerweekenden voor de doelgroep. Ook werd de Kanzklas opgericht. Marieke en Christiaan hebben zelf een gehandicapte zoon van negen jaar, Kamil. Christiaan geeft aan dat het recht op onderwijs en een leven lang leren ook voor kinderen met een (meervoudige) beperking geldt. Dat wordt nu bevestigd door de officiële onderwijserkenning voor de Kanzklas.

Samen spelen
In de Kanzklas zitten momenteel vijf leerlingen tussen de 6 en 10 jaar oud, waaronder Kamil. Een gewone klas (waar al snel meer dan 25 kinderen zitten) is vaak te druk en ook niet elke leerkracht weet om te gaan met kinderen die veel zorg nodig hebben. Maar bepaalde dingen worden wel samen gedaan. Een van de leerlingen gymt mee met de middenbouw en kinderen uit de reguliere klassen komen voorlezen of werken in de Kanzklas. Ook in de pauzes wordt samen op het plein gespeeld.

In een
interview met de lokale omroep zegt Christiaan: “Zij worden door de samenleving vaak achtergesteld voor wat betreft hun ontwikkelingsmogelijkheden. De betreffende kinderen hadden tot voor kort een ontheffing voor de leerplicht en belanden thuis of in de kinderdagbesteding.”

Kinderombudsman
De Kanzklas werd 16 oktober vanwege de onderwijserkenning feestelijk geopend door voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert. Stichting Kanz werkt voor de Kanzklas bij de Montessorischool Heerhugowaard samen met Stichting De Blauwe Loper en samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!