Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

KansPlus: Gehandicaptenzorg wordt gekielhaald

10 september 2012 Door de redactie Geen reacties

Vrijwel alle politieke partijen willen af van de huidige Awbz voor verstandelijk gehandicapten, schrijft directeur Jo Terlouw op de website van belangennetwerk KansPlus. “Dat blijkt uit de doorrekeningen van het Centraal planbureau. Het Cpb-cijfermateriaal speelt straks bij de onderhandelingen voor een nieuw regeerakkoord een grote rol.”

“Er wordt stevig ingegrepen in de kosten en de organisatie van de Awbz en de gehandicaptensector wordt daarbij driftig meegenomen,” aldus Terlouw. “Plat gezegd gaan we terug naar de tijd van de dorpsgek. We zijn blijkbaar met elkaar niet bereid om voldoende respect en solidariteit op te brengen voor mensen met een beperking. En dit ondanks alle mooie woorden over een waardevol leven voor deze mensen, die levenslang en voor alle aspecten van hun leven zijn aangewezen op ondersteuning en begeleiding.”

Geen rechten
“Met uitzondering van het Cda en blijkens een mondelinge toelichting, ook van de Christen Unie, vinden alle partijen dat het verzekerd recht op zorg uit de Awbz moet verdwijnen. In plaats daarvan pleit de politiek voor zoiets als een kern-Awbz. Die zal dan het karakter van een voorziening krijgen, zodat zorgvragers daar geen rechten aan kunnen ontlenen. Hoe je daar vervolgens uitwerking aan geeft, verschilt nogal per partij.”

Onoverkomelijke bezwaren
KansPlus heeft de volgende onoverkomelijke bezwaren:

  1. Het recht op zorg verdwijnt
  2. De positie van gehandicapten wordt ontkend
  3. Het komt steeds neer op bezuinigen
  4. Visie ontbreekt.5
  5. Decentralisatie werkt niet, maar leidt tot gemeentelijke willekeur en rechteloosheid. Hoe funest decentralisatie uitpakt kunnen we leren van Scandinavië. Het leidt tot de intrede van private investeerders, en mensen met een beperking en hun vertegenwoordigers worden steeds meer op zichzelf teruggeworpen,” aldus Jo Terlouw.

Lees de hele brief op www.kansplus.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!