Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kandidaat met downsyndroom net niet verkozen in Brugge

17 oktober 2018 Door de redactie Geen reacties

De 19-jarige Tane Depuydt die het Syndroom van Down heeft en op de kieslijst stond bij de gemeenteraadsverkiezingen in Brugge, is daar net niet verkozen. Hij kreeg maar liefst 460 voorkeursstemmen, maar dat was niet genoeg voor een plek in de gemeenteraad voor zijn partij Groen, die tien zetels te verdelen kreeg.

De Belgische gemeente-, districts- en provincieraadsverkiezingen van 2018 vonden plaats op zondag 14 oktober 2018. Tane Depuydt stond op de kieslijst voor de partij Groen, waar hij al jaren actief is binnen de jongerenafdeling. “Thuis wordt er veel gesproken over de politiek. Zelf heb ik ook een grote ambitie om te werken aan een beter milieu in de politiek.”

De kandidaatstelling van Tane was dus absoluut geen verkiezingsstunt, zo verklaarde de voormalige Groen-voorzitter Andries Neirynck eerder in een interview met dagblad Trouw: "Wij zijn voor inclusie en deze kans willen we Tane geven."

Cedric Depuydt, de vader van Tane die eerder ook bestuurslid bij Groen was, zei in Trouw dat hij de kans klein achtte dat zijn zoon het daadwerkelijk tot de gemeenteraad schopte. Toch scheelde het in de uiteindelijke uitslag nog geen 70 stemmen met de kandidaat die de 10e zetel bemachtigde.

Tane blijft actief voor Groen. “Durf dromen is mijn motto. Het was altijd mijn droom om op de lijst van Groen te staan en om een bijdrage te leveren in de politiek. Ik wil opkomen voor iedereen, ook voor mensen met een beperking.”  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!