Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kamerleden krijgen iemand met chronische aandoening cadeau

19 april 2017 Door de redactie Geen reacties

Alle woordvoerders zorg uit de Tweede Kamer hebben vandaag iemand met een chronische aandoening als ‘cadeau’ gekregen. Patiëntenfederatie Nederland heeft de patiënten en cliënten voorgesteld aan de Kamerleden om hen een beter beeld te geven van wat een aandoening nu echt betekent.

Directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie over het cadeau: “Wij geven de Kamerleden een ervaringsdeskundige cadeau. Zodat zij direct zien en horen wat hun Haagse besluiten betekenen voor de mensen in het land die zorg nodig hebben.”

Klankbord
Dianda Veldman: “Politiek gaat altijd over mensen. En te weinig met mensen. Daarom krijgen alle woordvoerders zorg een deskundige patiënt als klankbord. Wat merkt iemand met een chronische aandoening van het besluit om de vergoeding van medicijnen te verlagen? Wat betekent het voor iemand als een eigen bijdrage omhoog gaat? Wat doet het met een patiënt als er één regeltje in de Wmo verandert? Maar het moet natuurlijk ook andersom werken. Dat een patiënt aan zijn politicus vertelt waar hij tegenaan loopt en hoe dat kan worden veranderd.”

Het is de bedoeling dat patiënt en Kamerlid een jaar lang aan elkaar gekoppeld zijn. De eerste kennismaking tussen cadeau en Kamerlid, tussen politiek en patiënt was op 19 april in Dudok in Den Haag. Daar kregen Kamerleden ‘hun’ patiënt aangeboden door directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland en oud voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet.

Bij de feestelijke aanbieding overhandigde de betrokken patiënten aan het Kamerlid waaraan ze gekoppeld zijn een levensgrote foto van zichzelf. Opvallend detail is dat de aanbieding moest verhuizen van perscentrum Nieuwpoort naar Dudok in Den Haag, omdat Nieuwspoort vreemd genoeg niet bereikbaar bleek voor mensen in een zware en grote rolstoel. Mogelijk een eerste puntje waar de patiënten de politici op kunnen aanspreken.  |

Lees meer over de actie op de website van Patiëntenfederatie Nederland.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!