Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kabinet wil beloning bestuurders verlagen

10 maart 2014 Door de redactie Geen reacties

Het kabinet wil de topinkomens in de publieke en semipublieke sector verder verlagen. Vanaf 1 januari 2015 mogen topbestuurders in de (semi)publieke sector niet méér verdienen dan een minister. Nu mag een bestuurder in bijvoorbeeld zorg of onderwijs nog 130% van een ministerssalaris verdienen. Vanaf 1 januari 2015 wordt het maximum inkomen 144.108 euro salaris (plus onkosten en pensioenbijdrage, samen 177.410 euro). Met de aanpassing van de norm naar het salaris van een minister wil de regering de bezoldiging van topfunctionarissen over de hele linie naar een maatschappelijk meer aanvaardbaar, verantwoord niveau brengen.

Nieuwe bestuurders
Het salaris van nieuwe bestuurders wordt vanaf 1 januari 2015 direct onder de nieuwe norm gebracht. Voor huidige bestuurders met een hoger inkomen dan een ministerssalaris wordt het inkomen in vier jaar stapsgewijs naar de nieuwe norm verlaagd.

Andere functionarissen
Met dit wetsvoorstel zet het kabinet de eerste stap in het voornemen om alle inkomens in de publieke en semipublieke sector aan het maximum van het ministersalaris te binden. In een tweede stap zal de groep die onder de wet valt worden uitgebreid: niet alleen de bestuurders, maar alle functionarissen, vallen er dan onder.

De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State (daar is het nu heen gestuurd) worden openbaar als de minister het indient bij de Tweede kamer.

Lees het persbericht op de site van de rijksoverheid

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!