Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kabinet wil af van Vn-Verdrag

30 maart 2011 Door de redactie Geen reacties

Er is in het kabinet geen draagvlak voor de bekrachtiging van het Vn-verdrag voor mensen met een beperking. Dat heeft staatssecretaris Veldhuijzen van Vws laten weten aan de Chronisch zieken en gehandicapten raad (Cg-gaad), die geschokt reageerde, omdat het kabinet blijkbaar geen waarde hecht aan de rechten van mensen met een beperking.

Als het Vn-verdrag bekrachtigd zou worden, kunnen mensen met een beperking veel beter hun recht afdwingen om aan de samenleving mee te doen. Bijvoorbeeld als het gaat om werk, onderwijs en de toegankelijkheid van openbaar vervoer en gebouwen. Dinsdag demonstreerden in Utrecht 1.300 mensen om de overheid te bewegen het verdrag waar te maken. "De aanspraken op zorg worden steeds meer afgebroken, het onderwijs aan kinderen met een beperking staat onder druk en op de Wajong en de sociale werkvoorziening wordt binnenkort hard bezuinigd," aldus Ad Poppelaars, directeur Cg-raad op de manifestatie. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Vws zou tijdens de manifestatie een toespraak houden, maar zegde een dag van te voren af, omdat het kabinet nog steeds geen besluit genomen heeft over het wetsontwerp waardoor het Vn-verdrag voor mensen met een beperking van kracht kan worden.

Nederland ondertekende het Vn-verdrag vier jaar geleden, maar stelt de bekrachtiging ervan sindsdien uit. Daarmee steekt Nederland slecht af bij de andere 99 landen die het verdrag al hebben bekrachtigd , vindt de Cg-raad.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!