Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kabinet trekt 173 miljoen euro extra voor gehandicaptenzorg uit

2 juli 2018 Door de redactie Geen reacties

Er komt in 2019 extra geld voor de gehandicaptenzorg. Dat blijkt uit een brief die minister De Jonge van VWS naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het gaat om een bedrag van 173 miljoen euro. Het is nog even afwachten wat Prinsjesdag gaat brengen. Afhankelijk van wat daar uitkomt, worden de bedragen aangepast. Daarna wordt het kader definitief vastgesteld.

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) geeft aan dat de huidige gehanteerde tarieven niet voldoende waren om de uitgaven volledig te kunnen dekken. In 2019 worden nieuwe tarieven ingevoerd. Hiervoor is 98 miljoen euro extra beschikbaar.

Er wordt daarnaast 75 miljoen euro extra uitgetrokken voor vervoer naar dagbesteding. De VGN is daar blij mee. Dit houdt in dat cliënten meer keuzevrijheid krijgen voor passende dagbesteding. De organisatie vindt het wel spijtig dat er niet is gekozen voor persoonsvolgende bekostiging met vaste tarieven.

Er komt ook 10 miljoen euro extra voor de GGZ. In totaal gaat het in het voorlopig kader 2019 om een bedrag van een dikke 22 miljard euro. Op de website van de VGN is te vinden hoe dit budgettair kader Wet langdurige zorg is opgebouwd.

Ook de brief van De Jonge aan de Tweede Kamer over het Wlz-kader 2019 is online te vinden.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!