Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kabinet overdrijft groei zorgleerlingen

10 mei 2011 Door de redactie Geen reacties

Het kabinet heeft de groei van het aantal zorgleerlingen sterk overdreven, zo schrijft de Volkskrant. Het aantal kinderen dat een label krijgt opgeplakt omdat er iets met hen is, zou sinds 2003 met 65 procent zijn gestegen. In werkelijkheid is het aantal leerlingen dat lichte of zware zorg nodig heeft maar met 15 procent toegenomen.

Dit schrijft minister Van Bijsterveldt van Onderwijs aan de Tweede Kamer. De minister baseerde zich op cijfers van de Inspectie voor het Onderwijs. Die heeft veel leerlingen dubbel geteld. Veel zorgleerlingen krijgen meerdere 'labels'. Ze hebben bijvoorbeeld een 'rugzakje' met eigen financiering en gaan ook nog naar een school voor speciaal basisonderwijs.

"Het argument dat er te veel kinderen zijn die extra zorg nodig hebben en dat er dus bezuinigd moet worden, is hiermee onhoudbaar gebleken", reageert de  stichting Downsyndroom. De stichting roept alle politici op om nog eens goed na te denken. "De minister heeft met verkeerde cijfers onjuiste argumenten van de Onderwijsinspectie gekregen om bezuinigingen goed te praten. Alle reden om die bezuinigingen niet alleen uit te stellen, maar helemaal te stoppen en gedegen beleid te ontwikkelen, zodat ook de kwetsbare kinderen een kans krijgen op een goede toekomst."

Van Bijsterveldt blijft er echter bij dat er een groot probleem is met de snelle stijging van het aantal zorgleerlingen, vooral van de groep met een label voor zware zorg. "Deze groei is fors, zeker gezien de aanname in 2003 dat dit aantal leerlingen stabiel zou blijven."

Lees het hele artikel in de Volkskrant

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!