Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kabinet ontkent problemen bezuiniging pgb

13 september 2011 Door de redactie Geen reacties

Hoewel het Centraal Planbureau (Cpb) heeft berekend dat de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget minder opleveren dan waar het kabinet op rekende, houdt staatssecretaris Veldhuizen van Zanten van Vws vast aan de plannen. Volgens het Cpb bespaart de maatregel 0,6 mld euro, dat is 0,3 miljard minder dan wat Vws dacht.

Premier Mark Rutte zei vrijdag dat er geen probleem is en het kabinet geen geld tekort komt . Aanleiding voor het onderzoek van het Cpb naar de pgb-bezuinigingen is de verwarring die is ontstaan over de berekeningen van VWS en Per Saldo, de vereniging van budgethouders. Ook vroegen de fracties de alternatieve voorstellen van Per Saldo door te rekenen.

Het Cpb concludeert dat zonder de bezuinigingsmaatregelen de pgb uitgaven in 2015 3,5 mld euro zullen bedragen. Dat is 0,2 mld minder dan wat VWS heeft berekent, en 0,3 mld euro meer dan de berekening van Per Saldo. Volgens de staatssecretaris toont het rapport 'onomstotelijk' aan dat de groei van het pgb zonder ingrijpen onbetaalbaar wordt. Het rapport laat volgens haar ook zien dat de overgang van een persoonsgebonden budget naar meer thuiszorg geen extra kosten oplevert.

Betaalde mantelzorg verdwijnt
Door de maatregel verandert het zorgaanbod. Betaalde mantelzorg gaat vrijwel helemaal verdwijnen, zo stelt het Cpb vast. Daarnaast zal de onbetaalde mantelzorg toenemen. Uit een vertrouwelijke conceptnotitie van het Cpb waarover het Algemeen Dagblad vorige week publiceerde, blijkt dat de betaalde banen van tienduizenden (mantel)zorgverleners op de tocht staan. Verder verdwijnen minstens 4000 arbeidsplaatsen van professionele hulpverleners.

De Volkskrant schrijft vandaag dat misbruik van persoonsgebonden budgetten veel vaker voorkomt dan gedacht. Maar mogelijke fraude wordt nauwelijks onderzocht. Behalve de belastingbetaler heeft niemand er baat bij, zo schrijft de Volkskrant.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!