Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kabinet maakt kritische patiënten monddood

30 mei 2011 Door de redactie Geen reacties

Patiënten- en cliëntenorganisaties zullen ernstig verzwakken door de halvering van hun subsidie, waarschuwt de Chronisch zieken en gehandicaptenraad (Cg-raad). Dit is uiterst onverstandig gezien de vergrijzing en het toenemend aantal chronisch zieken. Ruim 2 miljoen mensen met een chronisch ziekte of handicap vinden bij hun belangenorganisatie broodnodige informatie en ze kunnen ervaringen delen.

Verder zijn patiëntenorganisaties vaak betrokken bij het verbeteren van de patiëntenzorg. ,,Door de immense bezuiniging komt het uitvoeren van deze cruciale taken in gevaar. Bovendien zullen er zeker organisaties failliet gaan”, aldus Ad Poppelaars, directeur Cg-raad. “De bezuiniging op de koepels lijkt een poging om invloedrijke critici van overheidsbeleid monddood te maken. Hun kritiek leidt regelmatig tot aanpassing van beleid. De bezuiniging zal het voor de Cg-raad moeilijk maken om een serieuze overlegpartner te blijven voor machtige partijen als de overheid, Ns en werkgevers. De strijd voor een inclusieve samenleving zal hierdoor vertraging oplopen,” zegt de directeur van de Cg-raad.

Ook veel andere belangenorganisaties in de gehandicaptenzorg luiden de noodklok over de komende bezuinigingen, zoals ouderorganisaties, en de Landelijke federatie van belangenverenigingen voor en door mensen met een verstandelijke beperking (Lfb) vrezen voor hun voortbestaan.

Lees meer op www.cg-raad.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!