Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kabinet besluit tot minder Pgb's in zorg

3 mei 2011 Door de redactie Geen reacties

Het kabinetsbesluit om minder persoonsgebonden budgetten te gaan toekennen, leidt tot veel kritiek. De regering stelt weliswaar niet, zoals vorig jaar, een stop in op de Pgb's, maar maakt deze zorgvorm minder toegankelijk. Op die manier wordt toch bezuinigd op de zorg via Pgb's, wat tot kritische reacties van oppositie en brancheorganisaties heeft geleid.

Daarnaast worden chronisch zieken en gehandicapten gekort doordat hun fiscale 'voordelen' sterk beperkt worden. De aftrek voor ziektekosten wordt sterk versoberd.

PvdA-Tweede Kamerlid Jetta Klijnsma (foto, voormalig staatssecretaris van Sociale zaken) noemt de forse bezuinigingen "oneerlijk en dom." Ze moeten helpen om tegenvallers van ruim 2 miljard in de zorg op te vangen. Liever ziet de PvdA dat beschikbare budgetten in de zorg worden verdeeld op basis van de hoogte van het inkomen. Daarmee valt volgens de partij ook geld te besparen.

Rek is er uit
De CG-Raad waarschuwt dat de bezuinigingen chronisch zieken en gehandicapten onevenredig zwaar treffen. "Want ook in voorgaande jaren hebben ze al veel bezuinigingen over zich heen gehad. De rek is er nu uit", verklaarde Ad Poppelaars, directeur CG-Raad in Rtl Nieuws.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!