Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kabinet akkoord met Beginselenwet zorginstellingen

23 mei 2011 Door de redactie Geen reacties

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Vws ingestemd met de Beginselenwet zorginstellingen. Doel van de wet is het versterken van de positie van de cliënt. Cliënten in de Awbz-zorg hebben recht op bespreking, actualisatie en evaluatie van het zorgplan.

Voor bewoners van instellingen wordt daaraan toegevoegd dat in het zorgplan concrete afspraken moeten zijn opgenomen over de inrichting van het dagelijks leven, zodat ook deze cliënten zoveel mogelijk regie over hun eigen leven kunnen blijven voeren. Bij het maken van deze afspraken zijn de wensen van de cliënt het uitgangspunt, is het uitgangspunt van de nieuwe wet.

Ook krijgen cliënten in de Awbz-zorg het recht de inspectie gezondheidszorg in te schakelen als ze ernstige klachten hebben over hun persoonlijke verzorging. Verder staan in het wetsvoorstel maatregelen die cliënten in de langdurige zorg en maatschappelijke ondersteuning moeten beschermen tegen mishandeling door medewerkers van instellingen.

Het wetsvoorstel gaat eerst voor advies naar de Raad van state. Zodra het bij de Tweede kamer wordt ingediend, wordt de tekst openbaar.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!