Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Justitie onderzoekt trouwplan verstandelijk gehandicapte vrouw

10 oktober 2011 Door de redactie Geen reacties

Het openbaar ministerie is bezig met een civielrechtelijk onderzoek naar het voorgenomen huwelijk tussen een 52-jarige Arnhemmer en een 18-jarige Arnhemse vrouw met een verstandelijke handicap, zo schrijft de Gelderlander. Het meisje werd begeleid door de stichting Zozijn tot ze 18 jaar werd.

Daarna ging ze vrij snel niet meer naar Het Prisma, een Arnhemse school voor jongeren met een verstandelijke beperking. Justitie is in actie gekomen, omdat sprake zou zijn van 'een zorgwekkende situatie'. Het meisje is mogelijk wilsonbekwaam. De gemeente Arnhem laat weten pas een besluit te nemen of het huwelijk wel of niet kan plaatsvinden, nadat het openbaar ministerie heeft gerapporteerd.

De zaak is aan het rollen gekomen omdat justitie werd getipt over het vermeende 'uithuwelijken en misbruiken' van het zwakbegaafd meisje. Personen in haar directe omgeving zouden zich zorgen maken over haar wilsbekwaamheid. Volgens kennissen heeft het Arnhems meisje geen goed begrip van 'trouwen en alles wat bij de huwelijkse staat hoort'.

In mei ging het stel in ondertrouw, terwijl ze elkaar nog niet zo lang kenden. De ouders van de 18-jarige zijn akkoord gegaan met de trouwplannen. Het stel woont al samen. Het paar wilde eerst op 28 oktober trouwen, maar de huwelijksplechtigheid is doorgeschoven naar 16 april 2012.

Bron: de Gelderlander

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!