Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Jubileumboek eert kunstenaars galerie en atelier Jans Pakhuys

12 december 2017 Door de redactie Geen reacties

Het is alweer 25 jaar geleden dat Amerpoort startte met een kunstzinnig werkproject voor mensen met een verstandelijke beperking. Het begon als Galerie Hof 12, een naam die na een grootscheepse verhuizing van de dagbesteding in 2005 wijzigde in Jans Pakhuys. Ter ere van het jubileum is een boek uitgebracht met foto’s van vele werken en portretten van de kunstenaars: Dit ben ik.

Het eerste exemplaar is 1 december door Amerpoort-bestuurder Paul Willems uitgereikt aan de oprichtster van het atelier Nicolette van der Stoel. Zij is in 1992 vanuit Stichting Pameijer uit Rotterdam aangetrokken om in Amersfoort kunstzinnige dagbesteding te ontwikkelen voor de doelgroep. Dit is uitgegroeid tot een broedplaats waar zo’n zeventig kunstenaars en  creatievelingen werken aan hun talentontwikkeling. Aan de Grote Sint Jansstraat zitten het atelier, de galerie en de winkel bij elkaar.

Portretten
Dit ben ik bevat honderd fotoportretten en honderd kunstwerken van de kunstenaars die er sinds de oprichting 25 jaar terug hebben gewerkt. De portretten van de kunstenaars zijn gemaakt door de bekende fotografen Ineke Oostveen en Sander Troelstra, beiden gespecialiseerd in portretfotografie.

Het boek, dat er dankzij giften van fondsen, sponsoren en fans is gekomen, is te koop bij Jans Pakhuys en de lokale boekhandel in Amersfoort.


Tentoonstelling
Het 25-jarige bestaan Jans Pakhuys was ook buiten de werkplaats merkbaar. Er was een tentoonstellingsroute ingesteld door de binnenstad van Amersfoort. Tot 11 december kon men kunstwerken bewonderen bij Grand Café Nul 33, Frame de Galerie en St. Pieters Bloklands Gasthuis.

Als afsluiter van het jubileumjaar is er vanaf 1 januari een solotentoonstelling van de bekende kunstenaar Piet Schopping in de Observant aan het Stadhuisplein 7 in Amersfoort. Piet werkt al jaren bij Jans Pakhuys en zijn werk is onder meer te bewonderen in het Outsider Art Museum bij de Hermitage in Amsterdam. Vanaf 5 januari zal Jans Pakhuys een selectie kunstwerken uit het kersverse kunstboek 'Dit ben ik' in haar galerie tentoonstellen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!