Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Jouw pensioen wordt groener belegd

16 januari 2015 Door de redactie Geen reacties

Het pensioenfonds zorg en welzijn (Pfzw), waarin ook jij als werker in de verstandelijk gehandicaptenzorg je pensioen (verplicht) hebt ondergebracht, heeft de beleggingen in hedge funds het afgelopen jaar zo goed als stopgezet. Het fonds wil het pensioengeld van werkers uit zorg en welzijn in de toekomst veel meer beleggen in projecten die bijdragen aan een betere wereld.

Ondertussen moet er ook voldoende geld worden verdiend om de pensioenen op peil te houden, zodat ze de prijsstijgingen kunnen bijbenen. In 2020 moet 12 procent van het pensioengeld (20 miljard euro) zijn geïnvesteerd in ondernemingen die voldoende rente opleveren, en die tegelijk bijdragen aan een beter klimaat, minder waterschaarste, betere gezondheid of voedselzekerheid.

Beheersbaar en begrijpelijk
Volgens Jan Willem van Oostveen, manager financieel- en beleggingsbeleid van Pfzw, is ook complexiteit een belangrijke reden om te stoppen met hedge funds: "We willen dat beheersbaarheid en begrijpelijkheid meer nadruk krijgen. Een complexe beleggingscategorie als hedge funds past niet meer bij Pfzw."

Hoge kosten
Ook de hoge kosten die hedge funds met zich meebrengen zijn reden om ermee te stoppen. Hoge kosten zijn alleen te rechtvaardigen als ook de opbrengsten hoog zijn. Van Oostveen: 'Bij hedge funds ben je zeker van de hoge kosten, maar onzeker over wat het oplevert."

Duurzaam
Tenslotte is gekeken naar de mate van duurzaamheid. Pfzw heeft de conclusie getrokken dat hedge funds niet meer passen in de portefeuille gezien de hoge beloningen in de hedge fundsector en het vaak beperkte oog voor maatschappij en milieu. In 2013 had Pfwz 2,7% van het vermogen belegd in hedge funds. Dat is nu dus bijna nul.

Miljarden
Het pensioenfonds zorg en welzijn beheert het pensioen van twee miljoen (oud-)werknemers in de sector zorg en welzijn, waaronder de verstandelijk gehandicaptenzorg. In het vierde kwartaal van 2014 bedroeg het vermogen € 156,3 miljard.

Hedge funds
Hedge funds (hedge fondsen) zijn beleggingsfondsen die zich op alle mogelijke manieren proberen in te dekken tegen verliezen. Ze streven naar een hoog rendement, ook wanneer het slecht gaat op de beurs. Hedge fondsen zijn aan minder regels onderworpen zijn dan de klassieke beleggingsfondsen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!