Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Joodse woonvoorziening

30 augustus 2010 Door de redactie Geen reacties

Deze week opent een rabijn in Amersfoort de joodse woonlocatie Etrog. Er wonen mensen die voorheen zorg en begeleiding van het Sinai centrum kregen.

Sinds 1 juli 2010 maakt Etrog, een joodse woonlocatie voor mensen met een beperking, deel uit van zorginstelling Amerpoort. Het Sinai centrum is in zijn geheel verhuisd naar Amstelveen, maar Etrog heeft ervoor gekozen om in Amersfoort te blijven vanwege de familiebanden van de bewoners. Tijdens de officiële opening slaat een rabbijn op alle drie de voordeuren de Mezouza (een tekstkokertje) aan.

Voor Amerpoort is Etrog een bijzonder project. Niet eerder zocht een joodse woonvoorziening aansluiting met een niet-joodse organisatie. De randvoorwaarden zijn scherp gesteld: de joodse traditie en rituelen blijven behouden, en krijgen via dit woonproject ook een plekje in de visie en missie van de Amerpoort.

De bewoners zijn eind juni naar hun nieuwe woningen verhuisd (in de Amersfoortse woonwijk Nieuwland). De spullen en meubels van de bewoners zijn verhuisd door militairen die zich daarvoor als vrijwilliger hadden aangemeld.

De naam Etrog is ontleend aan de etrog, een welriekende citrusvrucht die een belangrijke rol speelt bij de rituelen van het joodse loofhuttenfeest.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!