Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Jongeren mogen tot 21 jaar in gezinshuis verblijven

5 februari 2020 Door de redactie Geen reacties

Jongeren die in een gezinshuis verblijven, hoeven voortaan niet meer op hun 18e op eigen benen te staan. Ze mogen in het gezinshuis blijven tot hun 21e. Deze afspraak hebben het ministerie van VWS, VNG, Jeugdzorg Nederland, VGN, Gezinshuis.com en Driestroom eind januari gemaakt.

De verlenging van het verblijf met drie jaar is goed nieuws voor de jongeren, vindt Herman Jonkmans, bestuurder van Gezinshuis.com. Veel van deze jongeren komen uit onveilige en problematische situaties en in een gezinshuis kunnen ze stabiliteit en vertrouwen opbouwen. Wanneer jongeren al bij het bereiken van de volwassenheid het huis uit moeten, zijn ze vaak nog niet zelfredzaam genoeg. Het verschilt per persoon en daarom is maatwerk noodzakelijk.

Jonkmans kent schrijnende voorbeelden, zoals dat van een jongen die op zijn 18e het gezinshuis moest verlaten. “Die jongen is gaan zwerven, met alle gevolgen van dien. De kans is groot dat dit niet was gebeurd als hij langer de tijd had gehad om zelfstandig te worden in het gezinshuis. Dit had hem een betere basis gegeven. Een zachtere landing in de maatschappij is noodzakelijk voor deze jongeren.”

Uitzonderingen
Wanneer een jongere na zijn 18e langer gebruik wil maken van het gezinshuis, draagt de gemeente zorg voor de uitvoering ervan. Voorwaarde is dat er een perspectief voor de toekomst is vastgesteld. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij het verblijf in een gezinshuis niet wordt verlengd:
-          De jongere wil dat zelf niet
-          De gezinshuisouders willen het niet
-          De jongere heeft andere passende hulp nodig en die hulp is ook beschikbaar
-          De jongere voldoet aan de criteria van de Wet langdurige zorg.

Het gemeentefonds ontvangt extra geld van het Rijk voor de verblijfsverlenging. Over twee jaar wordt geëvalueerd of jongeren door de maatregel een steviger basis voor zelfstandigheid hebben en beter voorbereid zijn op hun toekomst.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!