Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Jongeren met lvg profiteren van online hulp

17 oktober 2012 Door de redactie Geen reacties

Jongeren met een lichte verstandelijke beperking zijn gebaat bij online hulp. Dit blijkt uit de pilot met het hulpverleningsprogramma Jouwomgeving.  Jongeren, ouders en begeleiders zijn zeer positief over de effecten. Zo delen jongeren hun emoties online veel makkelijker en ouders voelen zich meer betrokken bij de behandeling. Het programma wordt begin volgend jaar breed ingevoerd.

Internet maakt de toegang tot de hulpverlening veel eenvoudiger. "Jongeren kunnen online elk moment van de dag een beroep doen op hun behandelaar of begeleider. Daarmee vergroten we de zelfredzaamheid en onafhankelijkheid en wordt escalatie van problemen eerder voorkomen. Bovendien praat de jeugd veel gemakkelijker online dan in een gesprek met een volwassene. Of dat nu een behandelaar, begeleider of ouder is”, aldus projectleider Ype Brada op de website van de Vereniging gehandicaptenzorg Nederland.

Werkplan
Online hulp is goedkoper, maar wat voor de organisaties vooral telt is de verbetering van de kwaliteit van zorg voor deze jongeren. Alle betrokkenen kunnen de ontwikkeling van de jongere online volgen en rechtstreeks met hem of haar communiceren. Zo voorziet Jouwomgeving in een werkplan met taken en resultaten, een intern mailprogramma, een adres- en berichtenboek en de mogelijkheid om favoriete foto's, video's en websites bij te houden en te delen.

Hyves
Dit alles tegen een achtergrond die door de jongere zelf kan worden aangekleed. “Het oogt een beetje als Hyves. Dat maakt dat jongeren er graag mee willen merken. Tijdens de pilot krijgen de begeleiders dan ook vaak de vraag van andere jongeren: wanneer zijn wij aan de beurt?”

Eenvoudige taal
Het programma is aangepast aan de doelgroep: het bureaublad met mapjes en pictogrammen spreekt voor zich, de tekst is opgesteld in eenvoudige taal en er wordt veel gewerkt met beeldtaal. Zo kunnen jongeren afhankelijk van hun stemming en de status van een taak bijvoorbeeld smileys, stoplichten en thermometers aanvinken. Grote winst is ook dat ouders veel meer betrokken zijn bij de behandeling. Zij kunnen de ontwikkeling van hun kind online volgen en in directe interactie daar hun bijdrage aan leveren.

Jouwomgeving is een initiatief van Ambiq, Driever’s Dale, Mee Friesland en Tjallingahiem, met hulp van de Stichting E-hulp.nl (kenniscentrum online hulp). Met de online hulpverlening spelen de zorginstellingen in op maatschappelijke en technologische ontwikkelingen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!