Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Jongeren met een verstandelijke beperking ondersteunen in hun mediagebruik

19 oktober 2022 Door de redactie Geen reacties

Netwerk Mediawijsheid in Nederland en Mediawijs in België hebben de korte docufilm ‘Ik ben ook online!’gelanceerd. Hiermee geven ze aan dat jongeren – ook zij met een verstandelijke beperking – recht hebben op een veilig en leuk online leven, en dat begeleiders daarin beter moeten kunnen ondersteunen.

Onder begeleiders, zeker de generatie die niet is opgegroeid met social media, is veel handelingsverlegenheid op dat gebied. De makers van de docufilm vinden dat er structureel aandacht moet komen voor mediawijsheid en digitale inclusie. Want nu zijn jongeren met een verstandelijke beperking oververtegenwoordigd als slachtoffer en dader bij online misstanden zoals sexting en cyberpesten.

Drie delen
De docufilm ‘Ik ben ook online’ bestaat uit drie delen, die apart van elkaar bekeken kunnen worden.

  • Deel 1 Jongeren: geeft inzicht in de online belevingswereld van jongeren met een verstandelijke beperking.
  • Deel 2 Begeleiding: geeft antwoord op de vraag: wat hebben jongeren met een verstandelijke beperking nodig van hun ondersteunende omgeving?
  • Deel 3 Visie & beleid: geeft aan wat er op beleids- en bestuursniveau gedaan kan worden om structureel aandacht te besteden aan mediawijsheid en digitale inclusie. 

Het hele drieluik is te vinden op Vimeo.

Informatie voor zorgverleners
Voor mensen die werkzaam zijn in de verstandelijk gehandicaptenzorg is er de site leukeronline.nl die ook ontwikkeld is door Netwerk Mediawijsheid. Begeleiders kunnen er antwoord vinden op vele vragen die te maken hebben met het mediagebruik van cliënten. Voor leidinggevenden zijn er tips te vinden om bijvoorbeeld een visie op mediabeleid te ontwikkelen.

Ook interessant in dit kader is het verslag van de netwerksessie ‘Op internet met een verstandelijke beperking’, waarin duidelijk wordt dat het belangrijk is om rekening te houden met de ontwikkelingsleeftijden van cliënten.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!