Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Jongeren met een beperking beklimmen voor vijfde keer Mont Ventoux

19 januari 2016 Tjitske Gijzen Geen reacties

Een groep jongeren met een verstandelijke beperking beklimt in de tweede en derde week van juni 2016 voor de vijfde keer de Mont Ventoux. Zorginstelling Koraal Groep organiseert deze ‘Equipe Mont Ventoux’. Tegelijk vindt er onderzoek plaats naar het effect van deze sportieve prestatie op de gedragsproblematiek van de jongeren.

In 2011 beklommen voor de eerste keer jongeren met een verstandelijke beperking, vaak in combinatie met een complexe gedragsproblematiek, de roemruchte berg in de Provence. Sportief bezig zijn, aandacht voor een gezonde leefstijl was een van de redenen van Koraal Groep om dit project op te starten. Daarnaast doen de jongeren nieuwe ervaringen op zoals gemakkelijker contacten leggen met nieuwe mensen, uitbreiden van hun sociale netwerk en het hebben van een echte succeservaring.

Equipe Mont Ventoux is bedacht en ontwikkeld door Koraal Groep. In 2016 beklimmen deelnemers van vier Koraal Groep-organisaties de Mont Ventoux: Maasveld (verstandelijk gehandicaptenzorg Maastricht), St. Anna (verstandelijk gehandicaptenzorg Heel), Gastenhof (jeugdzorg Limburg) en De La Salle ( jeugdzorg Boxtel). Sinds 2013 fietsen ook deelnemers van collega-instellingen uit Limburg, Noord-Brabant en Gelderland mee.

Op de tandem
Naast fietsers met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen, kent de Equipe Mont Ventoux ook deelnemers met een lichamelijke beperking. Vorig jaar beklom Jack Briels, bewoner van St. Anna, samen met zijn buddy op de tandem de Mont Ventoux. Een lang gekoesterde wens kwam daarmee in vervulling. In 2016 gaan meer deelnemers op de tandem de berg op.

Onderzoek
Op dit moment loopt er, in samenwerking met zorgorganisatie Pluryn en de d Radboud Universiteit Nijmegen een onderzoek naar de effecten van de Equipe Mont Ventoux op de deelnemende kinderen en jongeren. Wat doet het regelmatig sporten met de gedragsproblematiek? Zijn er aanpassingen in het medicijngebruik?

2016 is een Lustrum Editie voor Equipe Mont Ventoux. Die wordt gevierd met een ‘Koninginnenrit’ van tachtig kilometers door het Limburgse heuvelland voor alle 400 deelnemers.

Lees meer op www.equipemontventoux.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!