Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Jongens slechter bestand tegen 'autistische' genen

3 maart 2014 Door de redactie Geen reacties

Vier keer zoveel mannen als vrouwen hebben een autistische stoornis. Toch dragen meisjes veel meer genetische afwijkingen die tot autisme zouden kunnen leiden, maar kennelijk zijn ze er beter tegen bestand. Tot die ontdekking kwamen onderzoekers van de Universiteit van Lausanne. Zij onderzochten de genen van grote groepen kinderen met een verstandelijke beperking en andere ontwikkelingsstoornissen zoals autisme, en families met autisme. Hun bevindingen staan in het American journal of human genetics.

Jongens lopen toch al een groter risico op allerlei hersenproblemen dan meisjes. Maar onduidelijk was wat de oorzaak daarvan is. Het nieuwe onderzoek wijst erop dat vrouwen beter beschermd zijn tegen genetische afwijkingen. Autistische kinderen erven hun riskante genmutaties vaak van hun gezonde moeders, volgens de onderzoekers.

Diagnostiek
De Franse en Amerikaanse onderzoekers deden genenonderzoek bij 16.000 mensen met een verstandelijke beperking, en bij 800 families waarin zich autismespectrumstoornissen voordoen.Ze ontdekten dat vrouwen die als autistisch waren gediagnosticeerd, veel meer aangetaste genen hadden dan mannen. "Toch functioneren vrouwen veel beter dan mannen bij een gelijksoortige hersenontwikkeling," zegt onderzoeksleider Sebastian Jacquemont. "Onze resultaten wijzen erop dat we een meer op het geslacht gerichte diagnostiek moeten ontwikkelen."

Iq
De onderzoekers ontdekten ook, dat hoe lager het Iq is van de onderzochte kinderen met autisme, hoe hoger het aantal afwijkingen in de genen. Dat gold voor meisjes met een verstandelijke beperking en daarbij autisme nog sterker.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!