Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Jonge begeleiders willen toekomstperspectief

22 februari 2010 Door de redactie Geen reacties

Jonge begeleiders blijven over het algemeen maar een paar jaartjes bij een zorgorganisatie, en verdwijnen dan weer. Ipse de Bruggen onderzocht samen met vakbond Cnv waarom jonge medewerkers zo snel vertrekken, en wat ze nodig hebben om te blijven.

Ze willen graag een individuele coach. Daar wordt aan gewerkt. Care check is een methode, ontwikkeld door Cnv-Publieke zaak en Cnv-jongeren, waarbij jonge medewerkers aan jonge collega's vragen stellen over hoe tevreden ze zijn met hun arbeidsomstandigheden, en wat er beter kan. Er zit ook een verbetertraject in, waarbij jonge begeleiders zelf brainstormen over wat de organisatie moet veranderen om hen vast te houden.

Uit het onderzoek kwamen drie klachten:
* Jonge medewerkers zien geen toekomstmogelijkheden bij Ipse de Bruggen, ze vinden dat ze er niet kunnen groeien.
* De inwerkperiode sluit niet aan bij de behoeften van starters.
* Ipse de Bruggen toont geen waardering aan jonge medewerkers.

De organisatie richt zich voorlopig op de eerste klacht: dat de doorgroeimogelijkheden bij Ipse de Bruggen niet aansluiten bij de behoeften van starters. Die vinden dat ze niet worden begeleid in hun loopbaan. In het verbetertraject hebben jongeren 75 oplossingen voor dat probleem bedacht, in een laatste bijeenkomst is samen met beleidsmensen besloten welke daarvan het beste is. Het werd: een individuele coach bij wie een jonge begeleider altijd terecht kan met vragen en problemen. Het komende jaar wordt de oplossing uitgeprobeerd.

 Care check. Een project voor het binden en boeien van jonge medewerkers binnen Ipse de Bruggen. Informatie bij Marjon Bergsma, Ipse de Bruggen, telefoon 015-3102200. Care check is onderdeel van het project 'Nog slimmer werken!' van Cnv Publieke zaak, www.mijnvakbond.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!