Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Jobcoach-bedrijf verdacht van fraude

16 februari 2012 Door de redactie Geen reacties

De Inspectie van het ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid heeft deze week huiszoeking gedaan bij drie vestigingen van een jobcoach-bedrijf uit de regio Rotterdam. Het bedrijf wordt verdacht van fraude met onder meer jobcoach-gelden.

Het bedrijf zou uitkeringsinstantie Uwv voor 200.000 euro zou hebben benadeeld. Tijdens de doorzoekingen zijn digitale bestanden en administratie in beslag genomen. Het jobcoach-bedrijf wordt er onder meer van verdacht meer uren voor de begeleiding van Wajongers te hebben gedeclareerd, dan daadwerkelijk aan coaching is besteed. Het Uwv heeft de schade berekend op minimaal 200.000 euro en zal dat bedrag terugvorderen. Eerder is al beslag gelegd op de bankrekeningen van het bedrijf. Uwv trok eind vorig jaar ook de erkenning van het jobcoachbedrijf in.

Wajongers
Er waren bijna 200 Wajongers verbonden aan het betreffende jobcoach-bedrijf. De meesten hebben regulier werk, ze hebben inmiddels een andere jobcoach-organisatie toegewezen gekregen.

Een jobcoach ondersteunt en begeleidt mensen met een beperking (met name Wajongers) bij het werken. Ze leren hen sociale vaardigheden aan en zaken die hen in het werk helpen. Daarnaast ondersteunt de jobcoach de werkgever in het omgaan met de Wajonger. Uiteindelijk moet de Wajonger zelfstandig en zonder begeleiding bij de werkgever kunnen werken. In 2010 zijn jobcoaches ingezet bij 13.200 werktrajecten.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!