Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

JobAcademie helpt jongeren met lichte verstandelijke beperking aan betaalde baan

28 september 2017 Door de redactie Geen reacties

Het werkbegeleidingstraject Job Academie in de regio Rotterdam heeft een succesvol eerste jaar achter de rug. Van de twaalf leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) die een jaar stage liepen in het Schiedamse Franciscus Vlietland Ziekenhuis hebben er acht een betaalde baan aan overgehouden. Coördinator Paul Meeuwsen spreekt van een groot succes.

De Job Academie geeft jongeren in het laatste jaar van het vso de kans werkervaring op te doen. Het Franciscus Gasthuis & Vlietland, waar het Schiedamse hospitaal onder valt, was de eerste organisatie die zich aanmeldde om deze jongeren de kans te geven werkervaring op te doen.

Acht scholieren hebben dus een betaalde baan overgehouden aan hun stagejaar. Vijf werken nu in het ziekenhuis, een is aangenomen bij Albert Heijn en twee leerlingen vonden een baan bij een hotel. Twee deelnemers aan het project besloten door te leren en volgen nu een mbo-opleiding en twee zijn nog op zoek naar een baan.

De Job Academie bindt de strijd aan tegen de gedachte dat jongeren met een lichte verstandelijke beperking uiteindelijk op de bank belanden, of alleen maar geestdodend werk kunnen doen. De deelnemers draaiden gewoon mee met het personeel, dag in dag uit, in ziekenhuistenue. De motivatie erachter: wil je volwaardig meetellen, dan moet je ook volwaardig meedoen én zo worden behandeld.


Twee nieuwe plekken
Meeuwsen geeft aan dat een nieuwe groep inmiddels is gestart met hun stage. Hij verwacht dat van deze groep nog meer jongeren een contract krijgen, omdat er op meer verpleegafdelingen geld is vrijgemaakt voor een assistent. Ook lijkt het erop dat er twee werkervaringsplekken bijkomen voor de Job Academie: een ander ziekenhuis en een verzorgingstehuis.   |

Klik maakte in het eerste jaar van de Job Academie een reportage over
de Job Academie in het Schiedamse ziekenhuis.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!