Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

JIJ-krant ook voor en door kinderen met beperking

10 september 2012 Door de redactie Geen reacties

De JIJ-krant, die al 14 jaar elke twee maanden wordt gemaakt voor kinderen die in groepen wonen of logeren in instellingen voor jeugdzorg, is nu ook beschikbaar voor kinderen met een beperking en voor kinderen in gezinshuizen. De redactie wordt met ingang van het nieuwste nummer, gevoerd door kinderen. Met steun van verschillende fondsen is de doelgroep van de JIJ-krant verbreed.

De landelijke kinderredactie zetelt in observatiecentrum de Hondsberg. Aan de redactie doen kinderen mee met en zonder verstandelijke of lichamelijke beperking, van wie  twee uit een gezinshuis. Ze zijn tussen de 12 en 17 jaar. De redactie wordt getraind in het afnemen van interviews, fotograferen en vormgeven. De resultaten zijn boven verwachting. De twee ondersteuners van de cliëntenraad van De Hondsberg, die betrokken zijn bij de begeleiding, vertellen dat de manier van werken goed bruikbaar is voor hun eigen activiteiten.

Verrassende informatie
Doordat de JIJ gaat over de belevingswereld van kinderen zelf, herkennen ze zich in de onderwerpen en is de betrokkenheid groot. De redactieleden kunnen lang hun aandacht bij de vergadering houden, ze luisteren goed naar elkaar; de geleerde gesprekstechnieken passen ze toe in gesprekken in de groep, met ouders en zelfs hun behandelaar; hun interviews bevatten nieuwe en verrassende informatie; de sfeer in de groep is gezellig en taakgericht en gastvrij voor nieuwe redactieleden. Er is een werkwijze ontwikkeld waarmee instellingen zelf een redactie kunnen vormen om een eigen JIJ-krant te maken. Het eerste zelfgemaakte landelijke nummer gaat over vriendschap.

Informatie bij over de JIJ-krant bij Stichting Wesp

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!