Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Jeugdprogramma zet gebarentaal in de kijker

10 november 2021 Door de redactie Geen reacties

Waarom krijg je gebarentaal eigenlijk niet standaard op de basisschool? Dat vraagt actrice Esmée van Kampen zich af in het nieuwe jeugdprogramma Hands Up. KRO-NCRV zendt het vanaf zaterdag 13 november uit op NPO Zapp. Zes duo’s (bestaand uit een doof of slechthorend kind en een BN’er) strijden er om de Hands Up Trofee. Welk duo kan zich het best uitdrukken in gebarentaal?

Ruim een jaar geleden werd de Nederlandse Gebarentaal erkend als officiële taal. Nooit eerder was er zoveel aandacht voor en dat is vooral te danken aan de vele persconferenties over corona, waarbij diverse tolken Nederlandse Gebarentaal aan het werk waren. De bekendste is Irma Sluis, die samen met Radio 538-dj Igmar Felicia de presentatie doet van Hands Up.

Trofee
De zes duo’s voeren opdrachten uit, waarbij ze alleen met elkaar mogen praten in gebarentaal. Iedere week valt er een duo af, tot er nog een overblijft. Dat duo wint de Hands Up Trofee.

De duo’s bestaan uit
- zanger/presentator Jamai Loman en Isabella (15 jaar)
- YouTuber/Instagrammer Marije Zuurveld en Douae (14 jaar)
- actrice Esmée van Kampen en Joshua (15 jaar)
- presentatrice/TikTokker Nienke van Dijk en Kjell (14 jaar)
- acteur/presentator Niek Roozen en Tessa (15 jaar)
- dj/Twitcher Daniel Lippens en Tom (14 jaar).

Het programma heeft ook een website, waarop iedereen gebaren kan leren, zo’n honderd in totaal. Met Hands Up wil KRO -NCRV een brug bouwen tussen alle dove, slechthorende en horende mensen in onze maatschappij, om elkaar beter te verstaan. Bekijk een video waarin Irma en Igmar het programma aankondigen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!