Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ivo Niehe keert terug naar bewoners van Overkempe

23 augustus 2023 Redactie Klik Geen reacties

Ivo Niehe gaat terug naar het Overijsselse Olst, naar de bijzondere woon- en leefgemeenschap Overkempe, waar hij vijf jaar geleden een programma over maakte. In die gemeenschap wonen en werken 120 jongeren en volwassenen met een verstandelijke (meervoudige) beperking. Hoe gaat het nu met deze groep?

In deze vierdelige serie bezoekt Niehe een aantal bewoners die hij vijf jaar geleden ook sprak. Hoe hebben zij de coronaperiode beleefd en wat deed dat met hen? En hoe gaat men er om met de krapte op de arbeidsmarkt, hoe komen zij aan jonge begeleiders?

Niehe bezoekt in de eerste aflevering die op 14 augustus is uitgezonde ook het Joseph Beuyshuis op Overkempe, waar hij nog niet eerder was. Hij praat er met begeleider Gerben die twee jaar geleden de overstap maakte van communicatieadviseur naar de zorg.

De tweede aflevering op 21 augustus ging over de bijzondere band tussen bewoners en begeleiders. Locatiemanager Dennis Moninck vertelt dat hij in de zorg veel heeft zien veranderen vanwege de bezuinigingen. De zorg verzakelijkt, maar op Overkempe is er volgens hem nog steeds die warmte en oprechte aandacht voor de bewoners .  |

De AvroTros-documentaireserie ‘Overkempe – 5 jaar later’ is vanaf 14 augustus vier keer te zien op de maandag op NPO1 om 21.20 uur. De uitzendingen die al geweest zijn, zijn online en bij NPO Start terug te kijken, net als de uitzendingen uit de eerste serie.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!