Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Iq-maatregel raakt verstandelijk beperkte ouders

14 december 2011 Door de redactie Geen reacties

De problemen van ouders met een verstandelijke beperking zullen verergeren als gevolg van de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet. Dat staat in het digitale dossier 'Ouders met een verstandelijke beperking' van het Nederlands Jeugdinstituut. Enkele duizenden kinderen in Nederland hebben verstandelijk beperkte ouders.

In een derde van de gevallen gaat het met de juiste ondersteuning 'goed genoeg'. Met de voorgenomen maatregel van het Kabinet Rutte zullen de problemen naar verwachting alleen maar stijgen.

Bezuiniging
"Het Kabinet Rutte wil dat cliënten met een Iq van 70-85 geen aanspraak meer mogen maken op zorg uit de Awbz. De regering baseert deze maatregel op een officiële, internationale classificatie die stelt dat bij een Iq-score tussen 50 en 70 sprake is van een licht verstandelijke handicap. Met deze maatregel voert het kabinet een structurele bezuiniging van 250 miljoen euro door," aldus projectleider Margreth Hoek van het Nederlands Jeugdinstituut. "Naar schatting tienduizend volwassenen met een Iq hoger dan 70 maken nu gebruik van Awbz-zorg. Zij zullen moeten terugvallen op de hulp van familieleden en andere vormen van informele steun. Onder hen ook ouders met een verstandelijke beperking die gedeeltelijk hun ondersteuning kwijtraken."

Achterstand
Hoek verwacht dat de problemen voor deze doelgroep hierdoor zullen stijgen. Zij baseert dit op de cijfers in het dossier 'Ouders met een verstandelijke beperking' van de Gezinswijzer. "Vaak lopen kinderen met een normale aanleg na enige jaren grote achterstand in hun ontwikkeling op, doordat ze binnen het gezin niet voldoende worden gestimuleerd. En er lijken meer problemen te ontstaan naarmate kinderen ouder worden. Verstandelijk beperkte ouders bezitten vaak eigenschappen en missen soms vaardigheden waardoor ze moeite hebben met het opvoeden van kinderen."

Goed genoeg
In meerdere studies wordt vanuit de praktijk 'ondersteuning' als belangrijke factor voor succes benoemd. "En bij succes moet je denken aan 'goed genoeg'. Oftewel: kinderen hoeven niet uit huis geplaatst te worden. Met de nieuwe wettelijke maatregelen is het wachten op een stijging van uithuisplaatsingen. En je hoeft geen econoom te zijn om je te realiseren dat dat meer geld gaat kosten dan dat de bezuinigingen opleveren."

Het dossier is te raadplegen via de website www.nji.nl/verstandelijkbeperkteouder en is onderdeel van de Gezinswijzer, die bundelt digitaal kennis over gezinnen, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Www.gezinswijzer.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!