Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

iPad-bibliotheek voor cliënten

25 september 2015 Door de redactie Geen reacties

Gehandicaptenzorgorganisatie Middin in Den Haag is een iPad-bibliotheek begonnen met 100 iPads die worden uitgeleend aan cliënten. Zo krijgen ze de gelegenheid om zelf te ontdekken wat een tablet voor hen kan betekenen. Daniël, die niet kan praten, demonstreerde hoe hij muziek maakt op de iPad tijdens de feestelijke aftrapbijeenkomst.

Woensdag 23 september was de feestelijke aftrap van het project, waarbij de Haagse wethouder zorg Karsten Klein de eerste iPad uitreikte aan Ineke van de Zwan. Zij kon meteen via facetime een live-verbinding maken en haar broer bellen. Daarna was er een muzikaal optreden van Daniël Bakelaar, cliënt bij Middin, die muziek maakt met behulp van de iPad (zie foto en film).

Half jaar
Cliënten mogen de iPad een half jaar uitproberen. Bij het gebruik krijgen ze ondersteuning van medewerkers van Middin en er is een Facebookgroep waar cliënten en medewerkers ervaringen en tips kunnen uitwisselen.

Belemmeringen
Middin wil dat cliënten zoveel mogelijk moeten kunnen meedoen in de maatschappij. Dat geldt ook voor het gebruik van digitale middelen en het internet. Mensen met een beperking hebben op technologisch vlak vaak een achterstand, doordat deze hulpmiddelen niet altijd voor hen beschikbaar zijn of omdat zijzelf en anderen denken dat de bediening ervan te moeilijk voor hen is. Door cliënten ermee te laten experimenteren, wil Middin mogelijke belemmeringen wegnemen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!