Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

‘Invoeren Participatiewet en stop sociale werkvoorziening heeft baankansen verminderd’

5 september 2018 Door de redactie Geen reacties

Wat de sector al voelde en deskundigen al eerder voor waarschuwden, blijkt nu ook uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau: de invoering van de participatiewet en het afsluiten van de sociale werkplaats voor nieuwe instroom heeft de baankansen voor mensen met een beperking verminderd.

Met de invoering van de Participatiewet in 2015 is de toegang tot de sociale werkvoorziening afgesloten voor nieuwe instroom. De bedoeling was dat mensen meer in de maatschappij moesten gaan werken. Mensen die op dat moment al een baan in de sociale werkvoorziening hadden, konden die behouden. De ruim 11.000 mensen die 31 december 2014 op de wachtlijst stonden voor zo’n baan, raakten hun indicatie kwijt en vielen sindsdien onder de Participatiewet.

Minder kans op een baan
Uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat de baankansen van deze mensen die (voorheen) op de Wsw-wachtlijst stonden, van gemiddeld 50% voor invoering van de Participatiewet daalden naar 30% na invoering van de wet. Ook de opname van de wachtlijsters in het zogenaamde UWV-doelgroepregister en het feit dat zij als eerste in aanmerking komen voor een baan in het kader van de banenafspraak, heeft dit niet kunnen tegengaan.

Van de baanvinders komt ruim 30% in flexibel werk (uitzend- of oproepbanen) terecht. Ook de duurzaamheid (hoe lang mensen ergens werken) van de banen daalde. 51% van de gevonden banen heeft een duur van ten minste een jaar, tegenover 65% à 77% in de oude situatie.


Afhankelijker van uitkering
Tegelijk steeg de uitkeringsafhankelijkheid van de baanvinders. Van degenen die sinds de invoering van de participatiewet in beide navolgende jaren een baan hadden, ontving 63% een uitkering naast het werk. Dit is iets meer dan in de oude situatie (58% à 60%).

Voor de introductie van de Participatiewet hadden mensen met ofwel een bijstandsuitkering ofwel een Wajong-uitkering en mét een Wsw-indicatie een grotere kans om aan een baan te komen dan mensen met dezelfde uitkering maar zonder Wsw-indicatie. Dit verschil is na de invoering van de Participatiewet verdwenen.

De studie is een onderdeel van de eindevaluatie van de Participatiewet, die het SCP verricht op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De onderzoekers volgen mensen die eind 2014 op de wachtlijst stonden voor een baan in de sociale werkvoorziening, maar die sinds 1 januari 2015 onder de Participatiewet vallen. Eind 2019 komt er een eindrapport over de Participatiewet waarin ook andere doelgroepen van de Participatiewet zoals Wajongers, klassieke bijstandsgerechtigden en nuggers (niet-uitkeringsgerechtigden) aan bod komen.  |

Lees het volledige rapport 'Van sociale werkvoorziening naar Participatiewet. Hoe is het de mensen op de Wsw-wachtlijst vergaan?' op de website van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).


Lees ook:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!