Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

'Investeren in vrijwilligers loont'

25 november 2011 Door de redactie Geen reacties

De langdurende zorg wordt beter door de inzet van vrijwilligers, als er ook voor die vrijwilligers goed gezorgd wordt. Dat bleek op het slotcongres van het project Zorg Beter met Vrijwilligers. Aan het project hebben 80 organisaties deelgenomen.

In de zorg zetten 150.000 vrijwilligers zich in voor 331.000 cliënten in 670 verzorgings-, verpleeghuizen en gehandicaptenorganisaties. Bij de 80 deelnemende organisaties verbeterde de kwaliteit. “Vrijwilligers die goed begeleid worden en goed voorbereid en opgeleid zijn, kunnen beter werk leveren. Dat zorgt voor meer welbevinden bij cliënten, familie en beroepskrachten én bij de vrijwilligers zelf. Dat leidt uiteindelijk tot meer vrijwilligers. Investeren in vrijwlligers loont!”, aldus Cecil Scholten, projectleider van Zorg Beter met Vrijwilligers. 

Handreikingen en praktijkvoorbeelden
De organisaties vernieuwden hun vrijwilligersbeleid en inrichting van de organisatie rond het vrijwilligerswerk. Ze bonden diverse groepen vrijwilligers aan zich, zoals maatschappelijke stagiaires en re-integranten. Ze bedachten nieuwe manieren om vrijwilligerswerk veilig en verantwoord uit te voeren en namen initiatieven om de samenwerking tussen vrijwilligers en beroepskrachten te verbeteren. En er werd geëxperimenteerd met nieuwe vormen van vrijwilligerswerk, zoals maatjesprojecten en inzet van vrijwilligers in kleinschalige woonvormen.

Op basis van de ervaringen bij de deelnemers realiseerden Vilans en Movisie  bijpassende handreikingen en instrumenten.

Bekendmaking koplopers
Op het congres werd ook bekend gemaakt wie van de 80 instellingen doorgaan. De koplopers zijn Cordaan in Amsterdam, Laurens in Barendrecht, Florence in De Haag, ZZWD in Dwingloo, Visio in Echten, Vilente in Ede, Vitalis in Eindhoven, De Twentse Zorgcentra in Enschede, De Omring in Hoorn, Woonzorgcentrum Flevoland in Lelystad, Careyn in Naaldwijk, Vierstroom in Oudewater, Laurens in Rotterdam, SGL in Sittard, Amarant in Tilburg en De Zorggroep in Venlo. Zij gaan verder aan de slag met de kennis en handreikingen die werden gepresenteerd op het congres. Zij delen hun ervaringen op www.zorgbetermetvrijwilligers.nl. Daar zijn ook de handreikingen en praktijkvoorbeelden te vinden.

Sinterklaas maakte samen met Joost Blommendaal en Klaas-Jan Gorter van Fonds NutsOhra de namen van de koplopers bekend (Foto: Bert Spiertz).

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!