Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Interviews werknemers Lfb over bezuinigingen

3 januari 2012 Door de redactie Geen reacties

Net als veel belangenorganisasties gaat de Lfb, de vereniging voor en door mensen met een verstandelijke beperking, een zwaar jaar tegemoet. De overheidssubsidie wordt tussen nu en 2013 teruggebracht van 770.000 euro naar 35.000 euro.

Nos-verslaggever Joris van de Kerkhof maakte een serie portretten van medewerkers bij de Lfb. Ze zijn te zien op de Nos-site. Eén van de interviews gaat over Henriëtte Sandvoort, (35) directiesecretaresse van de Lfb.

Henriëtte werkt ruim drie jaar op het hoofdkantoor van de LFB en is in die tijd helemaal tot bloei gekomen. Ze draait nog meer met haar ogen dan anders, als ze over haar vorige werk vertelt. Haar ogen zijn een extra handicap. Dat belemmert haar werk als directiesecretaresse, maar ze laat zich niet kisten. Naast de computer met groot scherm en heel grote letters staat een loep. Dat vergrootglas gebruikt ze om bijvoorbeeld haar eigen aantekeningen te kunnen lezen.

Niets voor niets
Henriëtte vreest dat ze terug moet naar de sociale werkvoorziening als de subsidie voor de Lfb ophoudt en daar heeft ze helemaal geen zin in. Daarom vecht ze keihard voor het voortbestaan van haar federatie. De federatie moet op een andere manier haar geld binnenhalen.

Zo noemt ze de voordelen aan van de cursussen die andere verstandelijk beperkte mensen kunnen inkopen bij de Lfb. "Straks gaat niets meer voor niets. Er moet wel geld tegenover staan, want we worden commerciëler. Zo proberen we de organisatie te laten voortbestaan."

Henriette is de spin in het web op het hoofdkantoor. Dat vindt ze zelf ook: "Ik denk niet dat ze goed weten wat ze zonder mij moeten hier". Andersom geldt het trouwens ook. Henriette geeft volmondig toe dat ze zelf geen idee heeft wat ze zonder de Lfb zou moeten.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!