Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Interventies bij zuigelingen kunnen kans op diagnose autisme verkleinen

6 oktober 2021 Door de redactie Geen reacties

Zuigelingen die tekenen van autisme vertonen blijken baat te hebben bij interventies: de gedragssymptomen verminderen drastisch, waardoor de kans dat ze de diagnose autisme krijgen flink afneemt. Dat blijkt voor het eerst uit een onderzoek dat in Australië plaatsvond.

De onderzoekers van het Telethon Kids Institute en de University of Western Australia publiceerden de uitkomsten van de studie onlangs in het tijdschrift JAMA Pediatrics.

Aan de studie deden 103 kinderen in de leeftijd van 9 tot 14 maanden mee, die allemaal gedragssymptomen vertoonden waarvan bekend is dat ze verband houden met een latere diagnose van autisme. Van deze groep kinderen kregen er 53 zorg die wordt aanbevolen door gezondheidsmedewerkers. De andere 50 namen deel aan tien sessies van een video-feedbackinterventie met de naam BASIS-Video Interaction to Promote Positive Parenting.

Videofeedback
Andrew Whitehouse, een van de onderzoekers, legde in een artikel op de site van DisabilityScoop uit wat deze interventie inhoudt. “De therapie maakt gebruik van videofeedback om ouders te helpen de unieke capaciteiten van hun baby te begrijpen en te waarderen, en om deze sterke punten te gebruiken als basis voor toekomstige ontwikkeling. Door dit te doen, was deze therapie in staat om hun latere sociale betrokkenheid en ander autistisch gerelateerd gedrag te reguleren tot een punt waarop ze minder waarschijnlijk voldeden aan de diagnostische criteria voor autisme.”

Alle kinderen werden verschillende keren beoordeeld: aan het begin van het onderzoek, vervolgens toen ze de therapieperiode beëindigden (ofwel met de normale zorg, ofwel met de interventie) en toen ze de leeftijd van 2 en van 3 jaar bereikten.

Minder symptomen
De onderzoekers ontdekten dat de kinderen die deelnamen aan de interventie minder symptomen van autisme vertoonden in de vroege kinderjaren en dat ze tweederde minder kans hadden om op 3-jarige leeftijd de diagnose autisme te krijgen.

"Tot nu toe heeft geen enkele proef met een preventieve kinderinterventie, toegepast voorafgaand aan de diagnose, een dergelijk effect aangetoond," zei Whitehouse. De onderzoekers willen dat de studie een follow-up krijgt. Dan kan gekeken worden wat de impact van de video-interventie is als de kinderen ouder zijn.

Autisme-experts dringen al lang aan op een vroegere opsporing van autismespectrumstoornissen bij jonge kinderen, met het argument dat interventies het meest succesvol zijn naarmate ze eerder beginnen. Een betrouwbare autisme-diagnose kan al op 2-jarige leeftijd worden gegeven, maar nog altijd worden de meeste diagnoses pas gesteld als een kind al ouder is dan 4 jaar.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!