Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Internetcursus moet medicatieveiligheid begeleiders gehandicaptenzorg vergroten

23 juni 2011 Door de redactie Geen reacties

Met een online cursus kunnen begeleiders hun kennis over medicijnen vergroten en mogelijke problemen op tijd signaleren van mogelijke problemen. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (Ivm) ontwikkelde de nieuwe e-learningcursus 'Duidelijkheid over medicijngebruik' speciaal voor begeleiders in de gehandicaptenzorg.

Mensen met een verstandelijke beperking gebruiken vaak verschillende medicijnen. Meestal hebben ze hierbij begeleiding nodig. Een groot deel van de begeleiders heeft in hun opleiding weinig tot geen kennis opgedaan over medicijnen en medicatieveiligheid. Zorginstellingen signaleren dan ook dat de kennis op dit gebied niet voldoet aan de eigen kwaliteitseisen, de eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg.

Het Ivm ontwikkelde de cursus in samenwerking met de organisaties voor mensen met een verstandelijke beperking Abrona, De Waerden en Sirjon en met de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG). De cursus is vanaf begin november beschikbaar en richt zich op (persoonlijk) begeleiders met een opleiding op Mbo-niveau. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere het begrip indicatie en het belang daarvan, toedienen van medicatie, werking en bijwerkingen en het juiste gebruik van medicatie. Daarnaast gaat de cursus in op de meest voorkomende medicijngroepen bij mensen met een verstandelijke beperking.

Door een subsidie van ZonMw kunnen landelijk 900 begeleiders de volledige cursus volgen voor slechts € 15,- (incl. BTW) per cursist. Meer informatie over het IVM op de website www.medicijngebruik.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!